Kadavradan Menisküs Nakli
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Prof. Dr. Murat Bozkurt ve ekibi tarafından kadavradan ilk menisküs nakli gerçekleştirildi. Atlet ve voleybolcu olan Konya Ereğli Atatürk Lisesi 12. sınıf öğrencisi Dürdane Kökbudak, yapılan başarılı operasyonun ardından hem ilerleyen dönemde protez ameliyatı riskinden kurtuldu hem de spora dönebilme imkanı yakaladı.
‘Dünyada bunun bir örneği yok”-
”Türkiye’de kadavradan menüsküs nakli ilk defa yapılıyor. Dünyada da çok nadir olan olgulardan biri” diyen Bozkurt, ”Bizim, yaptığımız bu ameliyat kadavradan yapılan ilk menüsküs nakli olmasının dışında farklı bir özellik de taşıyor. Nakil yapılan sporcumuzun, hem iç hem dış menüsküsü alınmıştı. Biz, her ikisini de naklettik. Dünyada da bunun bir örneği yok. Türkiye’de de hem iç hem dış menüsküsün nakledildiği yegane olgu Dürdane. Biz, özel yöntemlerle iç ve dış menüsküsü Dürdane’ye transfer ettik” diye konuştu.
Donör hakkında da bilgi veren Bozkurt, doku bankasından edindikleri bilgiye göre menüsküsün 37 yaşındaki bir kadına ait olduğunu söyledi. Bozkurt, menüsküs naklinde doku uyumundan çok dokunun ölçülerinin dize uygun olmasının önem taşıdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
”Bize, ölçümler yapılmış olarak geldi. Dürdane de bize yönlendirildiğinde birkaç yıl önce her iki menüsküsü de travma sonrası alınmak zorunda kalınmıştı. Menüsküsleri olmadığından hem spor hayatı bitmişti hem de yaşam kalitesi çok düşmüştü. Doku da uygun olunca, üç gün önce operasyonu gerçekleştirdik.
Türkiye’de ilk menisküs naklinin (1990) ve ilk, insandan laboratuvar koşullarında kıkırdak üretilerek tekrar insana nakledildiği (2000) Ankara Tıp Fakültesi’nde yine bir ilk gerçekleştiriliyor. Türkiye’de organlarını bağışlamış bir kimseden (kadavrasından) ilk kez kemik, kıkırdak doku, menisküs ve bağları, bu konuda ihtiyacı olan insanlara, yine Ankara Tıp’ta nakledilecek.
Hareket sisteminde cerrahinin son yıllarda çok popüler hale geldiğini dile getiren Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Binnet, insandan doku alınıp, dış ortamda laboratuvar koşullarında, üretilerek tekrar insana nakledilmesinin, ortopedik cerrahinin geldiği son noktayı göstermesi açısından oldukça anlamlı olduğunu belirterek, bu alanda da kıkırdak dokusunu üretmenin başı çektiğini söyledi.
İLK MENİSKÜS NAKLİ YAPILAN HASTA ŞU AN ASKERDE!
Prof. Dr. Binnet, 1990 yılında ülkemizde ilk menüsküs nakli yapılan hastalarının şu an askerlik görevini yaptığını ve gayet sağlıklı olduğunu belirtirken, 2000 yılında yine ülkemizde ilk kez kıkırdak doku nakli yapılan hastalarının sağlık durumunun da son derece iyi olduğunu ve öğretmenlik görevi yaptığını ayrıca kamuoyuyla paylaştı.
Ülkemizde organlarını bağışlamış bir kimseden (kadavrasından) ilk kez kemik, kıkırdak doku, menisküs ve bağlarının, bu konuda ihtiyacı olan insanlara, Ankara Tıp’ta nakledileceğini belirten Prof. Dr. Binnet şunları kaydetti: “Bugüne kadar bu dokular, yurtdışındaki kadavralardan getiriliyordu. Güvenirliği kısmen doğrulansa bile, pek çok kişinin (kadavranın) kaynağı bilinmiyordu ve bu kadavralar son derece pahalıydı. Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliği kapsamında, son yapacağımız uygulama ile Ülkemizde organlarını bağışlayan insanların, nasıl diğer organları bir başka insana naklediliyorsa, kıkırdak doku, menisküs ve bağları da nakledilebilecek artık.”
TÜRKİYE’NİN İLK KIKIRDAK DOKU VE MENİSKÜS BANKASI ANKARA TIP’TA
Prof. Dr. Mehmet Binnet, şu an bu şekilde kemik, kıkırdak doku, menisküs ve bağlarını bağışlayan ailelerin dokularının alındığını belirterek şöyle konuştu: “Alınan bu dokular bankamızda saklanıyor. Bankamızın adı, ‘Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kas İskelet Sisteminde Osseöz Ostokondral ve Yumuşak Doku Allogref Kullanımı İçin Dokuları Donörden Alma ve Saklama ve Ulusal Planda Dağıtıma Yönelik Doku Bankası’dır. Bankamız şu anda faaliyette. Bu alanda Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı’nın 19 Ekim 2010 tarihli onayıyla, ilk kez Fakültemizde kurulmuştur.”
OCAK AYI BOYUNCA HER HAFTA NAKİL YAPILACAK
11 Ocak 2012 tarihinde, Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan organ bağışı koordinatörleriyle bir toplantı yapacaklarını belirten Prof. Dr. Binnet sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılacak toplantıda bu konu kamuoyuna duyurulacaktır. Elbetteki ailelerin bu konudaki hassasiyetleri ve organ bağışı bilincinin yayılması, çözüm bekleyen hastalarımıza umut ışığı olacaktır. Bu çerçevede 2012 Yılı Ocak ayı boyunca her hafta farklı dokuları içeren (menisküs ve bağları, kıkırdak doku) nakiller yapılacaktır.”
"Kadavradan Menisküs Nakli" konusu için 1 yorum yazıldı.
2 yıl önce menisküs ameliyatı oldum fakat agrılarım gecmedı kadavradan meniskus naklı olsa agrılarım geçermi?